I väntans tider

Att vänta på något har aldrig varit min starka sida. Jag är sjukt otålig och vill att saker ska hända nununu! Så att gå omkring och odla ett liv i magen i nio månader har varit en mental prövning utöver det vanliga. Men nu är vi inne på slutspurten, det lilla knytet kan komma när som helst inom de närmaste tre veckorna och längtan är större än någonsin!

En annan sak som jag längtar till helt orimligt mycket är starten på SUPsäsongen 2017! Eller ja, för oss inbitna paddlare är det business as usual och jag har lyckligtvis en kropp som tillåter mig att hålla igång och komma ut på vattnet fortfarande och för detta är jag oerhört tacksam. Bilden ovan är bara två veckor gammal och jag hade precis gått in i vecka 38. Hur det är möjligt rör sig om en kombination av bra gener och en smula tur men inte minst en väl uppbyggd bålstabilitet av allt paddlande.

Att bli så stark och hyfsat vältränad som jag är idag var inget mål jag hade när jag ställde mig på en SUP första gången sommaren 2013 och jag har aldrig varit en sportig person. Jag är inte en ”no pain no gain”-person. Den fysiska styrkan har liksom bara följt med automatiskt, jag hittade något jag tycker är roligt och ju fler gånger jag kom ut på vattnet desto mer naturligt kändes det i takt med att min balans och styrka byggdes upp. Nu känns en tur på hemmavattnen i lugna förhållanden inte konstigare eller mer ansträngande än att ta en cykeltur. Att paddla i vågor och surfa är lite mer krävande och det orkar jag nog inte längre, men här är ett litet klipp från annandag jul då vi fick en magiskt fin surfsession uppe i Norrland:

Det kanske är uppväxten i norra Sverige som härdat mig, som lärt mig att inte välja bort en aktivitet bara för att det är kallt/regnigt/tråkigt väder i allmänhet utan om jag bara justerar klädseln lite så kan jag köra på som vanligt. För det handlar verkligen väldigt mycket om det. De som kommenterar att vi är galna som ger oss ut när det är minusgrader har ju faktiskt inte provat själva hur en modern våtdräkt känns, jag lovar att de håller värmen otroligt bra!

Min förhoppning inför årets säsong är att få ta ut ännu fler människor på vattnet och att ännu fler fastnar för min favoritsport, för ju fler ”galningar” vi blir där ute på vattnet desto roligare! Malmö har ju en lång kuststräcka som inbjuder till vattensportande i alla former, och förutsättningarna för att prova är stora!

Njut av den kommande våren så hoppas jag vi ses snart på vattnet

Kram Anna

Årets första nybörjarkurser blir i April

Även om Öresund gör sig bra tomt, börjar det kännas lite småtrist att vara själv på vattnet så denna vecka kommer vi lägga ut tider och datum årets första nybörjarkurser som kör igång i April! Det ska bli oerhört kul att komma igång igen och se glädje, envishet, styrka och tålamod hos alla förstagångsSUPare. Så håll ut, våren står för dörren och snart är det dags att leka på vattnet igen!

Vi ses!

Att sammanfatta ett år eller två

Det hände ganska mycket under 2014 och 2015, och ambitionen att hålla en blogg levande här på sidan lades snabbt ner. Men nu gör jag ett nytt försök, och börjar med att sammanfatta mina första två säsonger som SUPinstruktör och att driva företaget Moana Malmö.

Att starta eget var länge en dröm för mig, men om någon sagt till mig för tre år sedan att det var inom Stand Up Paddling jag till slut skulle göra det hade jag nog aldrig trott dem. Som tur är tog livet en oväntad vändning, jag blev introducerad till denna fantastiska sport sommaren 2013 och när jag bestämde mig för att börja studera började en idé födas under hösten. Skulle det kunna funka? Som med mycket annat så är det svårt att veta om något fungerar innan du testar det. Så jag gjorde det, och det är mitt överlägset bästa beslut i livet!

Nu, två år efter jag startade Moana Malmö, kan jag se tillbaka på två fantastiska säsonger. Jag har träffat så otroligt många människor, allt från branschfolk och inbitna tävlingspaddlare till förstagångsutövare och den energi jag fått och får av dessa människor är enorm! Jag kommer under 2016 göra mitt allra yttersta för att fortsätta sprida den energin vidare till mina kunder och alla jag möter på stranden i sommar.

Mina kunder alltså. Jag har er att tacka för att jag kunnat arbeta med det jag älskar och dessutom utvecklat företaget. Er äventyrslusta, er vilja att kasta er ut i det okända och lära er något som för många känns rätt läskigt och hur totalt obrydda ni varit när ni blivit blöta eller när vädret varit lite trist. Och alla ni som kommit tillbaka och hängt med på solnedgångsturer eller hyrt brädor själva! Tack!

Första året trampade jag runt med all utrustning i en lådcykel vilket förvisso var fantastiskt roligt, men också ganska fysiskt krävande och något begränsande när det kommer till kapacitet. Men tack vare ett budgetstramt första år och fantastiska kunder gick det så bra att jag kunde utöka verksamheten, köpa in fler brädor, paddlar och våtdräkter och etablera en fast plats i Sibbarp. Containern jag får låna från Bunkeflo Form öppnar upp helt nya möjligheter med omklädningsrum (okej det är ett skynke längst in i ett hörn), förvaring av all utrustning (framför allt slipper jag pumpa upp alla brädor dagligen), en plats att hänga kvar på och varva ner efter paddlingsturen och såklart en mötesplats för alla som vill komma förbi och snacka vattensport i allmänhet.

Jag har under mina två säsonger lärt ut stående paddling till mer än 300 personer (kanske närmare 400?), sporten har växt enormt både i Sverige och resten av världen. Jag har åkt med min sambo och mina nya vänner till Mexico och SUP-VM, vi har deltagit (och placerat oss högt upp) i Danska Mästerskapen i Stand Up Paddling, arrangerat en av deltävlingarna i Svenska SUPraceserien (SSRS) och startat upp SUPyoga tillsammans med Billie Svensson. Kort sagt har det varit alldeles, alldeles underbart.

Vad har vi då planerat för säsongen 2016?

Det kan vi tyvärr inte avslöja riktigt än, ni får hålla utkik i kommande blogginlägg och på hemsidan. Jag kan i alla fall lova att det kommer bli riktigt, riktigt kul. Och blött. Precis som tidigare år, bara mer av allt!

Hoppas vi ses!

Anna

DCIM102GOPRO
Vinterpaddling vid vrakdelarna i Bunkeflostrand

Vi har SUP:at över Öresund!!!

Vi har varit sugna på att göra detta länge, och den 28 juli var förhållandena äntligen perfekta! Vi packade våra väskor, cyklade till Hyllie station, tog tåget från Malmö till Köpenhamn och klev av på Kastrups flygplats. Därifrån är det bara en kort promenad (under vilken vi såklart köpte ett par danska öl för sakens skull) till en småbåtshamn, och där hoppade vi i vattnet.

Det var en vacker, galet het sommardag och under färden över fick vi hoppa i vattnet ett flertal gånger för att kyla ner oss. Vi fick sällskap av ett tjugotal sälar under nästan 3km medan vi paddlade mellan öarna Saltholm och Pepparholm, och utsikten var minst sagt omtumlande vacker under hela turen över sundet. Det var en underbar känsla av att vara helt ensam där ute, mellan två länder och mitt på vårt mäktiga Öresund.

Vi nådde vår hemmastrand Sibbarp efter nästan fyra timmar, där vi av en slump mötte våra grannar som råkade sitta och njuta av solen just där och då. Efter ett antal tappade hakor och många goda skratt när vi berättade vad vi just gjort, drack vi upp våra danska öl, packade ihop våra sager och gick hem.

Det var en fin dag.

/Anna och Patrick

 

 

We’ve been wanting to do this for a long time, and on july 28 the conditions were finally perfect! We packed our gear, rode our bikes to Hyllie station, jumped on the train from Malmö to Copenhagen and got off at Kastrup Airport. From there it’s only a short walk (during which we, as you do in Denmark, bought some danish beer) to a small boat harbour, and that’s where we hit the water.

It was a beautiful, unusually hot day in the middle of high summer in Scandinavia, and on our journey across we had to jump in the water several times to cool off. We were accompanied by around 20 seals for about 3km as we paddled between the two islands Saltholm and Pepparholm, and the view was overall breathtaking througout the entire journey across Öresund. It was an amazing feeling to be all alone out there, in between two countries in the middle of this massive body of water.

We hit the shore at our home beach in Sibbarp after almost 4hrs, where incidently our neighbours were hanging out enjoying the sun. A few jaws dropped when they found out what we had just done, we all had some good laughs, drank our danish beer, packed up our gear and went home.

It was a good day.

/Anna and Patrick

Stand Up Paddling hjärta Yoga

Stand Up Paddling hjärta Yoga

Uppdatering 2014-08-11:

Vi har börjat med SUP yoga på allvar! Mer info hittar ni här på vår hemsida, eller på instruktör Billie Svenssons facebooksida.

Både SUP och Yoga är ganska nytt för mig, och när jag insåg att det både fanns en stark koppling vad gäller balans, hållning och uthållighet blev jag lite nyfiken.

Min nyfikenhet har än så länge hållit sig på nivån att jag vid tillfälle (det bör vara så gott som vindstilla) gör ett par försök att stå på ett ben och lite annat, vilket förvisso ofta resulterar i att jag trillar i vattnet, men varje gång jag lyckas blir jag lika hänförd av vad kroppen klarar av!

Jag vill inte bara få upp intresset för SUP i Malmö, min förhoppning är att få med tillräckligt många Yogaentusiaster så vi kan dra igång något tillsammans. Allt är möjligt!

SUPYoga är väldigt stort i USA, och här finns en bra artikel som förklarar lite mer: http://standupjournal.com/sup-yoga/

Vi ses på vattnet yogis!

Nu händer det grejer mina vänner!

Solen skiner minst varannan dag och det blir bara varmare och varmare. Vad gäller kläder åker lager efter lager av, särskilt ute på vattnet. Nu behövs varken tröja, mössa eller handskar längre och under de senaste två turerna har vi svettats som bara den i våra våtdräkter!

I fredags gjorde jag en av mina bästa investeringar förutom brädorna; en GoProkamera! Filmen är ett exempel på vad som går att göra helt själv hemma med enkla medel och självklart går kameran att hyra för den som vill. Du får upp till 1,5 timmar film i full HD att ta med hem och klippa ihop som du vill, visa släkt och vänner eller bara ha för dig själv.

Vad väntar du på? Maila anna@moanamalmo.se för att boka kameran, vi hörs!

Anna

Julafton i mars

image

Idag kom hela sju kartonger fulla av skoj, direkt från Simmers högkvarter i Halmstad! Jag släppte ungefär allt jag hade för händerna och började packa upp våtdräkter, paddlar, SUPar och lite bonusprylar som kepsar, klistermäsken och en superfin lycratröja (tack Johan!).

Det dröjde såklart inte länge förrän jag var på vattnet och testkörde. Solen strålade och våtdräkten kändes nästan för varm i de 12 graderna som termometern visade. Lycka!

Jag hade på känn att det skulle blåsa lite väl mycket, och jag fick kämpa rätt hårt mot vinden och vågorna i Sibbarp under den en timme långa turen men shit va gött det var! SUP är helt fantastiskt som träning och jag kände mig rätt mör i hela kroppen efteråt men det är ju halva poängen! Träning och naturupplevelse samtidigt kan ju aldrig vara fel?

Vi ses på vattnet!

Anna

Kläder efter samvete

Image

 

En av de bästa sakerna med att driva eget är att jag får bestämma allt själv. Därför var valet enkelt när det var dags att beställa kläder och tygkassar till SUPskolan. 

Mera.se är ett miljödiplomerat tryckeri som både trycker med ftalat- och pvcfria färger, använder grön el och har ett finfint utbud av ekologiska bomullskläder. De verkade också vara det enda tryckeri som erbjöd provlåda (för en oansenlig summa som sedan dras av när beställning görs kunde jag få hem ett tjugotal t-shirts och några hoodies för att testa hemma lite) så det avgjorde saken!

Om ett par veckor kommer en låda t-shirts från danska Neutral, hoods från Stanley & Stella och tygkassar från Earth Positive med min fina logga på.

Tygkassarna kommer vara till salu, och en del av vinsten går till WaterAid som verkar för att så många som möjligt ska få tillgång till rent vatten.

Ha en fin helg!

Anna

 

PS. Jag har inte på något sätt blivit sponsrad av dessa företag, jag länkar till dem för att de gör något viktigt, och det borde ligga i allas intresse att bidra till en bättre miljö både genom att aktivt jobba med det, och framhäva andra som gör det. I slutändan kommer vi alla att vinna på det. DS

Att gå på vatten

Image

Det finns många sätt att beskriva hur det känns att stå på en SUP.

För en del kan det kännas vingligt, läskigt, svårt och rentav jobbigt i början men efter bara ett par minuter, när du och brädan blivit kompisar, känns det helt fantastiskt.

Jag skulle vilja beskriva det som att gå på vatten. Okej, rent praktiskt står du ju på en SUP som glider fram på vatten men du tar dig fram i ungefär samma hastighet som om du skulle gå. Som att ta en promenad på vattnet och se allt ur ett nytt perspektiv. Har du inte alltid undrat hur Malmö ser ut från vattnet? Hur Västra hamnen, Ribersborgsstranden, Kallbadhuset, Limhamns småbåtshamn eller Öresundsbron ser ut från andra hållet? Häng med i sommar på en tur som garanterat kommer förändra och förbättra din syn på Malmö!

Vi ses!

Anna